Το να δημιουργείς είναι να σκέφτεσαι πιο έντονα. Ρεβερντί Π.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Η Διδώ Σωτηρίου (Αϊδίνιο 1909 – Αθήνα 23 Σεπτεμβρίου 2004) ήταν Ελληνίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Βιογραφικά στοιχεία:
Μεγαλύτερη αδελφή της Έλλης Παππά, γεννήθηκε στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας και το 1909 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη. Ήρθε πρόσφυγας στον Πειραιά και κατόπιν στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου και σπούδασε, συνεχίζοντας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το 1936 άρχισε να εργάζεται σαν δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα, ενώ το 1944 έγινε αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Ριζοσπάστης. Μετά τον Εμφύλιο συνεργάστηκε με το περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης και την εφημερίδα Αυγή.[1] Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1959. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το μυθιστόρημά της Ματωμένα χώματα έχει κυκλοφορήσει σε 250.000 περίπου αντίτυπα.
Το 2001 η Εταιρία Ελλήνων Συγγραφέων καθιέρωσε προς τιμήν της το βραβείο “Διδώ Σωτηρίου”, το οποίο απονέμεται “σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα”.
Βραβεύσεις:
* Βραβείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί (1983)
* Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1989)
* Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1990)
* Βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου της Αγγλίας (1993)
Εργογραφία
* Οι νεκροί περιμένουν (1959)
* Ηλέκτρα (1961)
* Ματωμένα χώματα (1962)
* Η Μικρασιάτικη Καταστροφή και η στρατηγική του ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο(1975)
* Εντολή (1976)
* Μέσα στις φλόγες (1978)
* Επισκέπτες (1979)
* Κατεδαφιζόμεθα (1982)
* Θέατρο (1995)
* Όταν πρωτοκατέβηκα στη Σμύρνη

Πηγή:el.wikipedia.org

Το διαβατήριο με το οποίο η Διδώ Σωτηρίου ταξίδεψε στη Μόσχα για το Παγκόσμιο Συνέδριο Δημοκρατικών Γυναικών το 1963, ένα πιστοποιητικό του στρατού για την παράδοση κάποιου φορτίου κριθαριού στη Σμύρνη το 1920 σφραγισμένο από 36 αρχές (! ) αλλά και ταξιδιωτικά έγγραφα από την περίοδο της Επανάστασης του 1821 φιγουράρουν αυτό το διάστημα στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στην οδό Αμερικής. Η έκθεση «Διαβατήρια, άδειες και πάσα από τις συλλογές του ΕΛΙΑ» είναι συντονισμένη με τη… φυγόκεντρο διάθεση των ημερών, αλλά βγαλμένη από άλλα ταξιδιωτικά ήθη κι εποχές, κατά τις οποίες μπορεί να χρειαζόσουν ειδική άδεια ακόμη και για να ταξιδέψεις μέχρι το κτήμα σου στο Ξυλόκαστρο. Μέσα από 44 εκθέματα διατρέχει εποπτικά την ελληνική Ιστορία, παρακολουθεί την εξέλιξη των ταξιδιωτικών εγγράφων και αναδεικνύει σημαντικές ιστορικές πτυχές, ίσως όχι πάντα ευρύτερα γνωστές.

 http://www.athinorama.gr/daylife/article.aspx?id=1002040



Η Διδώ Σωτηρίου στο ΤΕΜPO

Η Διδώ Σωτηρίου
στη Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία

από τον Ψηφιακό Θησαυρό Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού
ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ




"Γεννήθηκα το 1909 πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχω ζήσει και τον δεύτερο Παγκόσμιο, πράγμα που έχει επηρεάσει και το έργο μου. Γεννήθηκα σε μια ζεστή χώρα που οι γιαγιάδες βάζουν τον "Μάρτη" στα χεράκια των παιδιών, στη Μικρά Ασία στο Αϊντίνιον. Χώματα ευλογημένα. Όπου έβαζες ένα κλαράκι ξεραμένο έβγαζε φύλλα. Αυτή η γη η εύφορη, η όμορφη, όπου οι Μικρασιάτες μέχρι τον πόλεμο είχαν τα πάντα στα χέρια τους, είναι η γη μου.
Ματωμένα Χώματα,
σπορά της φρίκης όσων ζουν από τον πόλεμο σε βάρος των λαών!

Χαρακτηρίστηκε ως το "βιβλίο της σύγχρονης εξόδου". Χωρίς ιδέα σοβινισμού διηγείται μυθιστορηματικά την περιπέτεια του μικρασιατικού ελληνισμού, που μετά την καταστροφή πέρασε στην Ελλάδα. Η Διδώ Σωτηρίου, με τη διήγησή της, ζωντανεύει το ανθρώπινο δράμα όλων των μικρών λαών που προσφέρονται θυσία και οδηγούνται ως πρόβατα επί σφαγήν στο βωμό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Το 1962, που εκδόθηκαν τα "Ματωμένα Χώματα" είχαν τεράστια απήχηση ακόμα και στην Τουρκία.


  ...Από αυτόπτες μάρτυρες πήρε το υλικό της η Διδώ Σωτηρίου. Έσκυψε πάνω απ` τις μνήμες των ζωντανών και με ευλάβεια και προσοχή τράβηξε μέσα απ` την καρδιά τους το πικρό παράπονο και το πελώριο "γιατί".
Η Διδώ Σωτηρίου, που στα 90 της η εσωτερική της φλόγα έκαιγε πολύ πιο έντονα απ` ό,τι σε πλήθος νεώτερούς της συμβούλευε τις νέες γενιές:

"Να κάνουν λιγότερα αλλά τέτοια που να πιάνουν τόπο.

Να βοηθήσουν αυτή τη χώρα να γίνει λίγο πιο ξύπνια και λίγο πιο διεκδικητική.

Να παίρνουν τα μέτρα τους και να ρίχνονται στην αναζήτηση. Γιατί αυτή είναι η πιο ωραία.

Να χαίρονται τη ζωή με τα καλά της και τα κακά της"
.
 http://cds.lib.auth.gr/Articles/  Όταν πρωτοκατέβηκα στη Σμύρνη

Δ. Σωτηρίου, Ματωμένα χώματα
View more presentations from katerina Prokopiou

Η Σμύρνη, η πόλη των Ελλήνων, των Γιουνάν (=των Ιώνων)
Γκιαούρ Ισμίρ (=η πόλη των απίστων)


ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ...ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

 Η εκπομπή "ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ" αναφέρεται στη ζωή και στο συγγραφικό έργο της ΔΙΔΩΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ.

 http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=7839&autostart=0
0http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=7975&autostart=0

 

ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Το πρώτο από τα μεγάλα σχολεία της Σμύρνης, το οποίο μνημονεύεται σε ιστορικές πηγές είναι η Ευαγγελική Σχολή, η οποία θεωρείται το καύχημα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης, ΜΕ έτος ίδρυσης το 1717 (άλλες πηγές δίνουν το 1733 ως έτος ίδρυσης της Σχολής).
Το κύρος της Ευαγγελικής Σχολής ήταν τέτοιο, που από το 1861 οι απόφοιτοί της εγγράφονταν χωρίς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 1747 η Σχολή αυτονομήθηκε από την ... Δείτε περισσότερα

 

 

Η Σμύρνη ήταν μια κοσμοπολίτικη πόλη στην οποία υπήρχαν η τουρκική, η ελληνική, η αρμενική και η γαλλική συνοικία.

 

 

Τουρκικά στρατεύματα στην προκυμαία της Σμύρνης
Φωτογραφία: Τουρκικά στρατεύματα στην προκυμαία της Σμύρνης

 



Γιώργος Νταλάρας  - Tα ματωμένα Χώματα (Soundtrack)




 

1 σχόλιο:

  1. Δέσποινα ΔερμεντζόγλουΔευτέρα, 09 Ιανουαρίου, 2012

    Το βιβλίο το έχω διαβάσει.Από τις πρώτες κιόλας σελίδες είχα δακρύσει. Τα Ματωμένα Χώματα κρύβουν οργή λαού, πόνο εθνικό, κλαστρο σωστό λόγου ενάντια στον καιρό στην λησμονιά και στο ψέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή